Delphi (ObjectPascal) – Zpět v první 10!

V posledních několika letech zaměřila společnost Embarcadero své úsilí na modernizaci a rozšiřování možností svých vývojových prostředí Delphi a C++Builder. To se aktuálně potvrdilo i umístěním Delphi v první desítce indexu Tiobe, neoficiálního žebříčku popularity programovacích jazyků.

Embarcadero je spolu se společností Microsoft předním dodavatelem prostředí pro jazyk C++. Protože Tiobe index nerozlišuje jednotlivá prostředí, je čelní příčka z tohoto pohledu anonymní. Nyní se však dočkala a do „top ten“ se propracoval její proprietární jazyk Object Pascal.  

Je to ocenění někdy i trochu nevděčné práce, kdy společnost pravidelně aktualizuje cílové platformy, tak jak přicházejí nové verze operačních systémů Windows, macOS, Android, iOS nebo Linuxu, ale i nových jako například podpora architektury ARM (macOS 64-ARM, iOS simulátor pro ARM-64).

Delphi a Object Pascal v současnosti představují pravděpodobně nejkomplexnější nástroj pro vývoj aplikací. Kromě standardních databázových aplikací lze vyvíjet knihovny, služby pro operační systémy, aplikační servery, webové aplikace a mnoho dalšího. Jedná se také o silný integrační nástroj, který dokáže snadno propojit různé databáze, operační systémy, aplikace i webové služby.

Dva aplikační rámce VCL a FMX poskytují širokou škálu komponent a vývojáři se mohou opřít o velké množství externích dodavatelů, kteří nabízejí tisíce komponent, často s velmi specifickým zaměřením. To významným způsobem urychluje vývoj a nasazení nových aplikací. Druhý z uvedených rámců, tedy FMX navíc nabízí velmi silnou podporu grafiky a kromě multiplatformních aplikací jsou v něm vyvíjeny i počítačové hry. 

Z posledních novinek stojí jistě za zmínku podpora umělé inteligence a to jak přímo v prostředí (zde může vývojář využít některý z populárních jazykových modelů pro generování kódu, odstraňování chyb nebo převodu kódu mezi jazyky), ale i ve výsledných aplikacích. Tady může AI pomáhat uživatelům při vyhledávání informací, tvorbě výstupů a dalších činnostech.

Vyjmenovávat, co vše Delphi (a RAD Studio IDE) obsahují nemá smysl. Stačí se podívat do přehledu funkcionalit („Feature Matrix“), která má již 28 stránek. A pokud by to nestačilo, je tu vestavěný „obchod s komponentami“ GetIt Package Manager… 

Od původního TurboPacalu a prvních Delphi urazilo vývojové prostředí i jazyk ObjectPascal neskutečně dlouho cestu a k jeho opětovnému zařazení mezi nejpopulárnější jazyky mu nelze než poblahopřát!